Więc piszemy tutaj o tym z jakiego sprzętu korzystamy do pisania na forum oraz rozrywki
Więc ja zacznę:
Acer Aspire 5535
Mój "flagowy" sprzęt. Nie jest to nie wiadomo jak wydajny sprzęt, ale jestem pierwszym właścicielem (od ok. 1,5 roku).
CPU: AMD Athlon 64 X2 QL-62 @ 2,0 GHz
RAM: 4GB DDR2 (2x2GB) @667 MHz
HDD: 500GB (zmieniany z 250GB)
GPU: ATI Radeon 3200 (zintegrowana)
Jak siedzę na uczelni korzystam z IBM T22 (ze względu na długi czas pracy na baterii)
Trochę porysowana matryca i wymieniona obudowa bo jak kupiłem konstrukcja trzymająca zawias była uszkodzona.
CPU: PIII 900MHz
RAM: 256 SDRAM @ 100MHz
HDD: 20GB (od IBM)
GPU: jakaś od intela
+ dwie baterie: jedna (główna) po regeneracji, druga (ultrabay) praktycznie nowa (pierwszy raz użyta przeze mnie)
LG GM360 Bali xD a na serio to lapek Acer Extensa cośtam xD . Z tego co pamiętam to procek Intel Celeron, 1GB RAMu i pseudo-system Windows Vista Home Basic
a stary komp (tylko się nie śmiejcie xD )
Procek: AMD Sempron
RAM: 256MB
System: Win XP Home Edition
Ja tam nie mam się czym chwalić Starego kompa mam, że szok. Jedyne co w nim wymieniałem to kości ram i to jeszcze DDR ^^ Niedługo będę miał nowy. Tak mi się wydaje
PhM skąd masz Win XP HE bo ostatnio polowałem na coś takiego, ale nie mogłem znaleźć.
Ze sklepu ale mnie ciut oszukali po ostatniej naprawie (uszkodzony zasilacz) bo sprzedali mi pod składaka, system pod DELLa (nie box)
. A i nawet gorzej oszukali bo na nalepce jest Professional a na kompie mam HE
Wybuliłem multum kasy (2 lata temu) na oryginałke a mnie mendy oszukały
Ja mam lapka Dell
Windows Vista Home Basic, SP2, Pentium(R) Dual-Core T4200 @ 2.00GHz 2.00GHz, Ram: 4,00 GB,
32-bitowy, GPU: nie wiem jaka (zintegrowana), 1 dysk 218 GB, 2 dysk 14,6 GB
Nie znam sie na kompach tak dobrze ale mój lapek działa dobrze tylko ta karta graficzna by mogła być lepsza .
Fajny temat, wiec sie dolączę Mój główny komputer to własna konstrukcja o parametrach jak widać na załączonym screenie, zrobionym z programu Performance Test 7.0 (programik ten bardzo polecam z tego względu, że w bardzo czytelny sposób pokazuje co siedzi w testowanym komputerze, oraz można za jego pomocą wykonać dosyć dokładne testy poszczególnych podzespołów komputera pod względem ich sprawności i wydajności). Wracając do komputera to uzywam go z Windowsem XP Pro. Faktyczna pojemność dysku twardego to 1 TB. Program pokazuje 250 GB z tego względu, że jest utworzona partycja o tej wielkości. Z czasem w miarę potrzeby partycję powiększę, ewentualnie utworzę drugą
Może i pokazuje czytelnie, ale (przynajmniej na tym screenie) nie jest napisane np. jakiego typu jest ram i na jakim zegarze pracuje i to ja się muszę domyślać, że tam jest DDR3
A co do dysku to nie lepiej utworzyć kolejne partycje, zamiast jednej dużej? Jeżeli teraz utworzysz drugą partycje to nie wpłynie to na szybkość pracy systemu, a w razie formatu partycji c będziesz miał gdzie przechować dane
Zastanawiam się jeszcze czy masz 3 GB pamięci czy więcej tylko twój system może widzi max 3071MB?
No właśnie ja popełniłem ten błąd że na lapku z vistą od początku była jedna partycja, a teraz mam zapchane większość dysku i niedługo wywalam viste i instaluje albo xp albo 7, ale niestety będzie format całego dysku
Dodatkową zaletą kilku partycji test możliwość zainstalowania wielu systemów na jednym komputerze. Ja sam mam teraz Win XP, Win 7 oraz ubuntu
Mam partycje ~100GB(XP), ~100GB(7), ~250GB +reszta na ubuntu
Ok Michał, więc ze specjalna dedykacja dla ciebie, dalsza część opisywanego wcześniej programu
Co prawda, też nie podaje typu pamięci, ale jest chociaż zegar i parę innych spraw. Muszę więc jednak dla bardziej dociekliwych polecić np program Bumin Test. Ten już odczytuje rodzaj zainstalowanej pamięci a do tego potrafi całkiem porządnie przemaglować komputer w poszukiwaniu ewentualnych błędów w działaniu poszczególnych podzespołów. Co do dysku i partycji to w 100% masz rację i taką opcje polecam każdemu. Ja mając na co dzień nieco inne możliwości, trochę też inaczej podchodzę do pewnych rzeczy.
No i teraz wiem że na takim zegarze działają tylko ddr3 , a tak przy okazji to przy takiej ilości ramu możesz wyłączyć pamięć wirtualną w systemie podobno system wtedy szybciej działa
nie wiem bo u siebie dopiero niedawno wyłączyłem, ale nie robiłem żadnych profesjonalnych testów więc nie jestem pewien czy przyśpieszył (ale na pewno nie zwolnił
)
Aha i tu widać że fizycznie masz 4GB ramu . Kliknij prawym na mój komputer i zrób screenshota bo chciałem coś sprawdzić.
Gość
Windows 7 64bit
pamiec RAM;8GB
procesor: AMD-Phenom II X6 1055T Processor 2.80GHZ
Karta Graficzna:ATI Radeon HD 6000 Series
Stacja Dysków:Samsung BluRay
Karta Dzwiekowa:ASUS XONAR HDAV13 DELUX SNR 120dB HDMi
Głosniki: LOGITECH Z-5500 THX 505W
Monitor: LG LCD 23" M2362D-PC 50000:1 HDMI
Bywalec
4 x 3.08 ghz 512 ram i mam zamiar dopkupić 2gb oraz 64 mb karta graficzna mam zamiar dokupić 512mb.
Gość
Procek: AMD Phenom 2 64 x4 3,20 ghz
Ram: 8GB DDR3
Karta graficzna: Nie wiem dokładnie jaka ale 4 gb i coś GeForce
Windows 7 64 bit
Korniszon napisał:
Karta graficzna: Nie wiem dokładnie jaka ale 4 gb i coś GeForce
A nie chodziło może o to że karta ma pamięć DDR4? Bo 4 GB ramu to trochę dużo... chociaż z drugie strony... Jeżeli policzysz z pamięcią alokowaną dynamicznie to wtedy jest to możliwe (nie pamiętam jak się ta technologia nazywała). A jak by na to nie patrzeć z ddr4 to długo w grafikach nie korzystali.