Witam. Mam problem. Posiadam telefon Nokię w orange. Problem polega na tym, iż nie dochodzą do mnie smsy z zagranicy (numer zagraniczny) mimo, że osoba wysyłająca otrzymuje raport dostarczenia. Osoba ta otrzymuje ode mnie smsy, lecz ja od niej nie! Otrzymuję na telefon normalnie smsy krajowe, smsy z internetu i smsy z polskiej karty zagranicą. Dzwoniłam do biura obsługi lecz oni nie bardzo wiedzą o co chodzi. Telefon zakupiony w orange - nie wiem czy istnieje tam opcja żeby cokolwiek przestawić, czy to wina sieci??? Dodam, że sprawdzałam playa (posiadam drugi telefon nokię troszkę starszą) - i tu smsy z zagranicznego numeru dochodzą bez problemu.
Edytował michal76
Powód: Post przeniesiono
Ostatnio edytowany przez Marika27 (2010-11-05 18:48:55)
Ciężko powiedzieć. Problem może leżeć po stronie operatora, ale także po stronie telefonu. Najlepiej jak byś sprawdziła czy ta sama karta w innym telefonie będzie odbierać sms z zagranicy jeżeli nie to wtedy to jest problem sieci.
Podejrzewam że ta nokia z play ma simlocka??
Sprawdzałam w kartę Orange w innym telefonie - niestety problem nadal jest! Nokia - jedna i druga - to telefony starszego typu - może nie muzealne, ale też nie jakieś super nowości - nie ma tam opcji żeby zablokować SMS-y od jednego numeru (choć pani z BOK sugerowała, iż istnieje możliwość źle wgranego oprogramowania telefonu... jednak opcja została wykluczona po sprawdzeniu karty w innym telefonie). Wina leży prawdopodobnie po stronie sieci. Orange zgłoszenie przyjęło, więc sprawa powinna zostać wyjaśniona. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że moje SMS-y dochodzą do owego numeru zagranicznego - a do mnie nie (mimo, że osoba wysyłająca otrzymuje raport). Ciekawostką też pozostaje to, że skoro moje SMS-y docierają to czy wina leży po stronie Orange czy po stronie operatora zagranicznego??? W każdym bądź razie dziękuję za odpowiedz. Nie spotkałam się jeszcze z takim zjawiskiem...
Ostatnio edytowany przez Marika27 (2010-11-07 20:31:11)